Casa Lumina

Casa Lumina is een school en een sociaal centrum. Het doel van Casa Lumina is om bij te dragen aan de persoonlijke ontwikkeling van jongeren en kinderen in Oradea, Roemenië. Dit gebeurt door middel van onderwijs en persoonlijke begeleiding. Als kerk zijn we sinds 2007 verbonden aan dit project.

Reis 2024

De 16 gemeenteleden die dit jaar op reis gaan zijn: Sigrid, Hilko, Lisanne, Jasmine, Nils, Floor, Marit, Iris, Coen, Ies, Jonas, Marjo, Nelleke, Lennard, Nadine en Nathan. Hieronder kan je de dagverslagen lezen:

Dag 1

Onze dag begon vanmorgen vroeg: om 5 uur bij de Maranathakerk. Op een enkeling na (Familie Hartog en Lennard) was iedereen op tijd.

De reis liep voorspoedig en we landde een half uur eerder dan verwacht: om 11:40 Roemeense tijd. Vanaf het vliegveld in Debrecen reden we naar ons verblijf in Oradea. De meesten van ons delen een kamer, zoals Lennard, Nils en Jonas. Anders gaven aan liever zelf een kamer te hebben zodat ze geen last hebben van gesnurk.

Eenmaal gesetteld na de lunch liepen we naar Casa Lumina, wat zo’n 100 meter hier vandaan ligt. We werden hartelijk ontvangen en het was leuk onze Roemeense vrienden weer te zien.

Eerst kregen we een preek van de Roemeense dominee, die dan vertaald werd naar het Engels. Dit was vrij lastig te volgen maar de boodschap was duidelijk: geef je over aan Jezus. Heel wat liedjes verder gaf onze dominee Coen een preek en hierna wilden veel Roemeense kerkgangers voor hen laten bidden. Vanuit de kerk uit Rhoon hebben we een paas-kaars overhandigt voor in hun kerk: zij vieren namelijk over een paar weken Pasen. Ook hebben wij een toneelstuk van Bartimeus opgevoerd.

Na de dienst zijn we gaan eten bij een lokale pizzeria en hebben we deze lange, maar fijne dag afgesloten. Tot morgen!

Dag 2

Onze 2e dag in Oradea zijn we sportief begonnen. In samenwerking met het lokale voetbalteam werd er een clinic gegeven aan de jongens van Casa Lumina en werd een een voetbalwedstrijd georganiseerd. Ook onze Rhoonse jongens, mannen en zelfs Nadine en Marit speelden vol overgave mee onder een lekker zonnetje. Dominee Coen speelde een degelijke partij als laatste man en ging nog bijna knock-out toen hij een schot vol op zijn hoofd kreeg. Daarna volgde nog een rondleiding in het voetbalstadion.

‘s Middags gingen we in 4 groepen uiteen van 4 personen en onder begeleiding van een Roemeense vertegenwoordiger van Casa Lumina zijn in totaal 16 gezinnen bezocht. Deze kregen een levensmiddelen pakket en een kaart met 30 euro. Ook andere gezinnen, die we niet konden bezoeken, krijgen dit. Financieel mogelijk gemaakt door de colletegelden en uw giften. Bij sommige gezinnen troffen we weer schrijnende situaties aan. Zo was er 1 gezin waar we een aantal koffers in de kamer zagen. We dachten een soort alternatieve kastruimte maar het bleek dat er een grote huurachterstand was en dat men voorbereid was om uit het huis te worden gezet. Bij veel gezinnen woont oma ook in huis. Het was wel fijn om te horen dat de kinderen het zo naar de zin hebben in Casa Lumina. En ondanks alle ellende vertrouwen ze op God en zijn daarin ons tot voorbeeld.

Dag 3

Hierbij het verslag van dag 3, de dinsdag. Deze dag stond in het teken van het uitje voor alle kinderen. Voordat we naar de manege gingen, ontmoetten we elkaar bij Casa Lumina. Hier werd nog kort gespeeld en werd Lennard als een bezem gebruikt door de kinderen (zie video).

Vervolgens zijn we met bussen gereden richting een groene en heuvelachtige omgeving buiten Oradea. Daar konden de kinderen pony rijden, er reed een paardenrijtuig rond en er was een grote speeltuin. De kinderen genoten met volle teugen, want de meeste wonen in een klein appartementje en komen nauwelijks buiten.

Ook voor ons was het een heerlijk ontspannen dag. Water konden we drinken uit een natuurlijke waterbron. Na ons 6 uur vermaakt te hebben reden we terug naar ons hotel om een uurtje slaap te pakken. Vanavond zijn we uit eten geweest bij een echt Roemeens restaurant, waar sommige van ons avontuurlijke gerechten probeerden. De meesten hielden het toch maar op een veilige pizza. Morgen staan er allerlei spelletjes op het programma. Tot morgen!

Dag 4

Gisteren, woensdag, alweer de laatste dag in Oradea. Deze dag hebben we doorgebracht in Casa Lumina zelf. Wij zijn begonnen met ons toneelstuk over Bartimeus, met hoofdrollen voor Jonas als Bartimeus en Nils als Jezus. Ook hebben we wat liederen gezongen.

We hadden daarna een knutselprogramma voor de jongste kinderen en een spelletjesparcour voor de oudere kinderen. Denk aan wie kan het langst “aaaa” zeggen of met een pingpongballetje op een lepel lopen. We konden de kinderen daarmee in totaal 3 uur leuk bezighouden. Daarna kregen ze nog een lunch met een stukje pizza en een pannenkoek. En bij het afscheid ontvingen ze een cadeautasje, waar ze altijd erg blij mee zijn.

De tweede helft van de middag waren we vrij en hebben we de best fraaie en monumentale binnenstad bezocht. Een aantal gingen mee met de tour van pastoor Eddi, de anderen gingen zelf op pad door de stad waarin we inmiddels aardig de weg kennen.

‘s Avond hebben wij traditioneel alle medewerkers en vrijwilligers van Casa Lumina bedankt met een diner en werd de groepsfoto gemaakt. De kinderen hadden voor ons een schilderijtje gemaakt, een leuk aandenken voor ons. Na een afscheid waarbij wij onze waardering uitspraken naar de medewerkers en andersom zijn we naar het hotel gegaan om de reis af te sluiten. Vandaag vliegen we terug rond een uur of 14 en zijn we om 17u in Rhoon. We kijken terug op een hele bijzondere en waardevolle bemoedigingssreis, waar God echt door ons heen werkte!

Dag 5

Vandaag was het tijd om naar huis te gaan naar 4 mooie dagen in Oradea. Om 8 uur druppelde iedereen de ontbijt zaal binnen om zo de reis af te sluiten met een bijbelstudie. Hierna hadden we 2 uur de tijd om onze koffers in te pakken, dit kon dus lekker op het gemak. Er was nog even stress om een grijze trui die kwijt was, maar die bleek ineens op het balkon van Hilko te liggen. Met auto’s en een busje reden we vervolgens naar Debrecen, waar we net op tijd aankwamen. Om half 2 waren we ingecheckt en om kwart voor 2 opende de gate. We hadden niet veel later moeten vertrekken.

De vlucht ging prima en we kwamen weer een half uur eerder aan dan verwacht. Op Eindhoven stonden Bert en Ewoud ons op te wachten. Ook in ‘t Centrum stond een heus ontvangst committee. Lenie en Marian verzorgde koffie en thee en weer had Lenie lieve cadeau’s voor onze groep mee. We sloten af met een gebed waar alleen maar in werd gedankt: voor de reis, de gezelligheid, de ervaringen en de liefde die we mochten delen. Ook willen we jullie erg bedanken voor het meeleven met onze reis. Joe!

Je kunt het werk van Casa Lumina structureer ondersteunen of eenmalig een gift overmaken.

Bemoedigingsreis

Het doel van de reis is om de gemeenschap rondom Casa Lumina te bemoedigen en te ondersteunen. Al onze activiteiten zijn hierop gericht. Zo bezoeken we diverse gezinnen in de stad Oradea waar Casa Lumina gevestigd is. Na afloop steken we de gezinnen een extra hart onder de riem door levensmiddelenpakketten te overhandigen. Ook organiseren we verschillende activiteiten voor de kinderen en jongeren van Casa Lumina. Verder helpen we mee met enkele andere projecten waar Casa Lumina mee verbonden is. Een voorbeeld hiervan is een bezoek aan een Roma dorp. Roma leven in Roemenië aan de rand van de samenleving. Naast de praktische hulp die wij kunnen bieden, is het mooi om samen met alle medewerkers en vele gezinnen verbonden te zijn in het geloof.

Meer info over Casa Lumina vind je op casalumina.com. Beelden van de afgelopen jaren check je op Instagram (@casalumina) en Facebook (@casaluminarhoon).