Adventskalender vol Kersttips van gemeenteleden

De Adventstijd is begonnen. En dat betekent dat ook de Adventskalender is gestart. Vanaf vandaag tot kerst elke dag een tip van een gemeentelid. Fijne Adventstijd!

Nog 22 dagen: Advent

TIP 1: INTRO 🎥 Nog 22 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt ds. Coen van Alphen zijn tip voor deze Adventsweken. In een filmpje legt hij uit wat Advent betekent en hoe we toe mogen leven naar kerst.

Nog 21 dagen: Een nieuw begin

TIP 2: LIED 🎶 Nog 21 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt de leiding van de kindernevendienst hun tip voor deze Adventsweken. Het lied ‘Een nieuw begin’ is het projectlied van Bijbelbasics. Dat programma volgen we met de kinderen tijdens de Adventsweken.

Nog 20 dagen: DKZ

TIP 3: DOEN 🗓️ Nog 20 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag een tip om naartoe te gaan. Op 16 en 17 december vindt de Dorpskerstzang plaats. Dit jaar met het thema ‘Vandaag bij ons’. Stichting Dorpskerstzang houdt, in samenwerking met de Raad van Kerken Albrandswaard, weer drie Dorpskerstzang vieringen. Alle vieringen zijn gratis toegankelijk. Tijdens de Dorpskerstzang worden bekende kerstliederen gezongen en wordt op eigentijdse wijze het kerstverhaal verteld.

Nog 19 dagen: Gaudete

TIP 4: LIED 🎶 Nog 19 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag delen een aantal gemeenteleden dezelfde tip voor deze Adventsweken. Het lied ‘Gaudete’ werd aangedragen door Jacco van der Kemp, Lisette Barendregt en Margreet Koster. Allen zeiden: een mooi nieuw lied van Sela. Margreet voegde eraan toe: “Een mooi lied, vol van vreugde, hoop en verwachting en prachtig uitgevoerd.”

Nog 18 dagen: Maria zingt

TIP 5: GEDICHT 📋 Nog 18 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Marian Heijboer haar voor deze Adventsweken. Marian: “Dit gedicht is een keer gelezen tijdens een vergadering en omdat ik het zo mooi vond heb ik het bewaard. Ik weet geen naam van de dichter.”

MARIA ZINGT

Wat ben ik blij van binnen,
mijn hart zingt: God is goed,
ik wil een lied beginnen
voor Hem die wonderen doet.

Wat mij zal overkomen,
dat wat Gods engel zei
gaat boven mensendromen:
ik voel zijn hand op mij.

Al is Hij hoog verheven,
Hij kent elk mensenkind.
De Vader van het leven,
Hij is mij welgezind!

De wereld zal het weten:
zijn vinger wees mij aan,
mijn naam wordt niet vergeten,
zal door de eeuwen gaan.

Gods Zoon wordt ons gegeven,
mijn hart is haast te klein.
Hij komt in mij tot leven,
ik mag zijn moeder zijn.

Nog 17 dagen: Christmas Time

TIP 6: LIED 🎶 Nog 17 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Astrid op het Veld haar tip voor deze Adventsweken. Het lied Christmas Time, van Make Som Noise Kids. Astrid: “Het is een modern kerstlied dat aansluit bij de belevingswereld van tieners! Door het hippe dansje blijft het lied echt in je hoofd zitten.”

Nog 16 dagen: Het woord Advent

TIP 7: SERIE 🎥 Nog 16 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Nick van der Glas zijn tip voor deze Adventsweken. De Advent Woord Serie van Bible Project. Nick: “Een mooie videoreeks met uitleg over een aantal woorden die je veel tegenkomt rond advent.”

Nog 15 dagen: Mary Did You Know?

TIP 8: LIED 🎶 Nog 15 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt José de Witte haar tip voor deze Adventsweken. Het lied Mary Did You Know, van Pentatonix. José: “Ik deel graag dit prachtige, wat mij betreft ontroerende en alleszeggende lied van Pentatonix.”

Nog 14 dagen: Want daar is Bethlehem

TIP 9: GEDICHT 📋 Nog 14 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag een anonieme tip voor deze Adventsweken. Gemeentelid: “Ieder jaar opnieuw luister ik in de aanloop naar Kerst heel graag en vaak naar de CD uit 1996 van 6 Rhoonse koren. Vooral het prachtige lied ‘Want daar in Bethlehem’ ontroert mij iedere keer opnieuw, de muziek maar zeker de tekst.”

WANT DAAR IN BETHLEHEM

Leven lijkt soms één lange nacht,
maar, wie had dat ooit gedacht.
Ergens schijnt een licht
straalt een gezicht liefde uit.
Goddank alles zal anders zijn;
Kind, al bent U nog maar klein.
Wat U brengt is groot;
Uw morgenrood verdrijft de nacht,

want daar in Bethlehem
klinkt hemelhoog een stem.
Een Licht schijnt in de duisternis
Gods Zoon brengt ons nieuw leven.

Jezus U bent mijn God en Heer.
Juist met Kerstfeest voel ik weer:
wat U voor ons deed en hoe U leed,
daar aan het kruis,

want daar in Bethlehem
klinkt hemelhoog een stem.
Een Licht schijnt in de duisternis
Gods Zoon brengt ons nieuw leven.

Nog 13 dagen: God, geef dat mijn gedachten gericht zijn op U

TIP 10: LIED 🎶 Nog 13 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Lea haar tip voor deze Adventsweken. Het lied God, geef dat mijn gedachten op U zijn gericht, uit Taizé. Lea: “Dit is een mooi lied in de aanloop naar Kerst; onze gedachten richten op Hem, die het Licht zelf is.”

Nog 12 dagen: The Christmas Candle

TIP 11: FILM 🎥 Nog 12 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Marian Bos haar tip voor deze Adventsweken. De film ‘The Christmas Candle’. Marian: “De film ‘Christmas Candle’ brengt mij in kerststemming. Het heeft ook een mooie verhaallijn. Een echt Max Lucado-verhaal. Je kunt het met het hele gezin kijken.”

Nog 11 dagen: In ons hart geboren

TIP 12: LIED 🎶 Nog 11 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Boaz van Poelgeest zijn tip voor deze Adventsweken. Het lied In ons hart geboren, van Sela. Boaz: “Door dit lied moet ik eraan denken dat God heel dichtbij mij is, in mijn hart geboren.”

Nog 10 dagen: Deel

TIP 13: DOEN 🎁 Nog 10 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag delen Hilko & Titia Hartog hun tip voor deze Adventsweken. Hilko & Titia: “Als gezin proberen we dit soort dingen bewust te doen; deel iets uit van jezelf (geef je kerstpakket aan een ander, die er blij van wordt of het goed kan gebruiken), stuur een kaart (aan een gemeentelid, Tarwekorrel), nodig mensen uit die weinig kennissen hebben (kom eten op kerstavond o.i.d.).”

Nog 9 dagen: Let this child be born in you

TIP 14: LIED 🎶 Nog 9 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Annelies van Poelgeest haar tip voor deze Adventsweken. Het lied Let this child be born in you, onbekend van wie. Annelies: “Dit volgens mij vrij onbekende lied zong ik ooit met een jongerenkoor en de tekst is me altijd bijgebleven. Het lied verwoordt precies de reden waarom Jezus naar deze wereld kwam en het raakt me steeds weer als ik het luister.”

Nog 8 dagen: Uitzien vanuit Kerst

TIP 15: GEDICHT 📋 Nog 8 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Nelleke Pals haar tip voor deze Adventsweken. Uitzien vanuit Kerst, van Jolanda Holleman. Nelleke: “Dit zit al jaren in mijn adressenboek, schrijf het weleens op een kerstkaart, vind het mooi!”

UITZIEN VANUIT KERST

Laten we lang genoeg kijken
naar de kleinheid van het Kerstkind
zodat we de diepte van
de genade van Goede Vrijdag
de passie van Pasen
de hoogte van Hemelvaart
het prikkelende vuur van Pinksteren
handen en voeten geven
in ons wachten op de Wederkomst!

Nog 7 dagen: Vier Kerst in de kerk

TIP 16: DOEN ⛪️ Nog 7 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag delen hun uitnodiging. “’Komt allen tezamen’ en ‘Stille nacht, Heilige nacht’, liederen die tijdens de kerstnachtdienst onder begeleiding van orgel en het koor Sparkling Voices zullen klinken. Want er is hoop, hoop in de nacht. Hoop op het wonder van kerst. Op kerstochtend vieren we vervolgens samen met de kinderen uit de kerk uitbundig feest. Een Koning is geboren. Ere zij God! Tijd voor een nieuw begin?! Welkom om dit feest in de kerk mee te vieren!”

Nog 6 dagen: Mijn grootste geluk

TIP 17: GEDICHT 📋 Nog 6 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Anki van ‘t Hof haar gedachten voor deze Adventsweken. Anki: “Ik wil zo graag mijn grootste geluk met jullie delen . Dat geluk is niet tastbaar, maar wel voelbaar in je hart.”

Nog 5 dagen: Vandaag bij ons

TIP 18: LIED 🎶 Nog 5 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag een tip n.a.v. de Dorpskerstzang. Het lied Vandaag bij ons, van Lev. Een lied dat mooi aansluit bij de boodschap die ds. Rob Maas vertelde tijdens de Dorpskerstzang. Hij refereerde ook naar het boek ‘Het Bezoek’, van Adrian Plass.

Nog 4 dagen: Een stralend licht

TIP 19: ARTIKEL 📋 Nog 4 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Jannie Slingerland haar tip voor deze Adventsweken. Kerstboodschap van ds. René de Reuver. Jannie: “Wat mij trof was wat hij schreef onder ‘een stralend licht’: de duisternis zál het licht niet in haar macht krijgen.”

Nog 3 dagen: Herdertjestocht

TIP 20: DOEN 🗓️ Nog 3 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag een tip om naartoe te gaan. Op 23 december vindt de Herdertjestocht plaats, in Poortugaal. Een speurtocht door het dorp voor het hele gezin. Met muzikale medewerking van La bona Futura. Start om 18.30-18.50 uur bij CBS de Parel in Poortugaal. Einde: bij de Dorpskerk (Poortugaal) met warme chocolademelk.

Nog 2 dagen: Bethlehemian Rhapsody

TIP 21: LIED 🎶 Nog 2 dagen en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Anja van Geerenstein haar tip voor deze Adventsweken. Bethlehemian Rhapsody. Anja: “Voor een luchtige toon en de fans van de Top 2000, deze hele nieuwe manier om het kerstverhaal te vertellen.”

Nog 1 dag:

TIP 22: TEKST 📋 Nog 1 dag en dan vieren we kerst. Vandaag deelt Arthur de Leeuw zijn gedachten voor deze Adventsweken. Anki: “Ik wil iedereen en mijzelf oproepen om Maria’s voorbeeld te volgen.” Zie bijlage voor de volledige tekst:

Kerst!

Een Koning is geboren!

Lees ook: Vier kerst in de kerk